In de drang naar: hoe dan wel, of nu dan beter, of misschien wel mooier, leuker, spannender, meer van betekenis willen zijn, je nu eens echt goed voelen en dat graag voor lange tijd, ben je misschien geneigd om goedbedoelde adviezen op te volgen. Dat kan, mits je zelf blijft nadenken en met name goed blijft voelen.
Weten wat bij jou past
Is het listiger de boel om te draaien: eerst eens goed voelen en weten wie je bent en dan op onderzoek welke adviezen daar het beste bij passen? Oftewel weten wat bij jou past, wat is wel ondersteunend om jouw doel, of een patroon te doorbreken, of iets nieuws te leren of om door een lastig en emotionele periode doorkomen, een scheiding of een ouder die opeens ziek wordt en hulp nodig heeft, tot een ontslag wat tot niet geheel was voorzien ondanks dat jij echt zelf eigenlijk ook niet heel erg naar je zin had. Om maar eens wat zijstraten te noemen.
Zelf blijven nadenken
En dan lees ik een artikel met een soort van advies en uitleg waarom mensen blijven hangen in een slechte relatie. Kort samengevat: je bent dan verslaafd aan de pijn. Verslaafd aan het 1 tweetje waarin je bent opgegroeid. Bv liefde en afwijzing hoort nu eenmaal samen. Wat gebeurt er bij mij al sik dat lees? Dat in mij wat zich emotioneel herkent resoneert en laat zich voelen, en dat wat meer weet in mij wordt ook actief en denkt en voelt en ervaart, laat weten: hmm, deze redenatie kan je voor hetzelfde geld juist IN de overtuiging houden dat dit de oorzaak is.
Weten hoe het is voor jou
Let wel; ik ben voorstander van een brede aanpak, zeker als het gaat over gewoonten en met name pijn die te lang blijft hangen, waar teveel en te vaak aan wordt gedacht. Waar je niet uit lijkt te komen. Waarvan je zelf eigenlijk al super moe wordt zodra je merkt dat het weer voorbij komt. Waarvan je weet dat je in kringetjes gaat, waarvan je zelf gaat gapen, omdat je al weet wat je vervolgens gaat denken en doen en waar je TOCH mee doorgaat.
Oefening baart kunst
Ik zou het zelf niet snel zeggen dat ik iemand in 1 sessie ergens vanaf kan helpen en dat voor 450 euro (zoals de schrijfster van het artikel). Waarom niet? Omdat je niet weet in hoeverre een persoon zichzelf al goed kent. Zelf al onderzoek heeft gedaan. Welke gewoontes (goede en slechte) het eert. In hoeverre ben je nog zo ver van je ware aard aan het opereren? Gewoontes heten gewoontes omdat ze ingesleten zijn: dat betekent oefenen.
Zoeken naar een model voor wat je mist
Zo worden er ook indelingen gemaakt om je een handje te helpen. Types, modellen, wat je maar wilt om jezelf in te herkennen en jezelf in te passen. Wederom natuurlijk kan dat handig zijn en je op weg helpen. En het kan je net zo hard dieper in je groef duwen. Hoe het ook zei, al deze methoden en handvatten waar toch veel vraag naar is, geeft maar aan dat er veel mensen opzoek zijn naar een handvat naar iets wat ze nu missen.
Ik denk dat iedereen zich gezien, gehoord gewaardeerd wil voelen. Dat je van betekenis bent. Dan voel je je goed. En dat goed voelen dat gebeurt in jezelf. Het lijkt me daarom logisch dat binnen in jou dan ook de plek is en het gebied waar je het te doen hebt.
Wat is jouw strategie?
Het is een proces om steeds weer op onderzoek te gaan naar jouw voorkeuren liggen. Wie ben jij? Wat is jouw ware aard? Wat zijn de gewoonten die je dienen en je voeden. Wat is jouw strategie om te kiezen? Kies je kleding die echt bij je past, of hangt er ook wat in de kast waarvan je later denkt waarom heb ik dat gekocht dat past eigenlijk niet bij mij? Of je zit op een plek in een organisatie waar je het echt naar je zin hebt. Alleen de omstandigheden werken niet mee: teveel druk, andere waarden, of dat wat jij interessant vindt, daar mag je juist niet diep op ingaan etc.
Je energie moet wel blijven stromen
Het is in niemands belang als je door je energie heen raakt. Herken je de signalen? Wat ook de precieze oorzaak is, 1 ding is zeker het totaal pakket (je emoties, je lichaam, je denken, je spirit) is niet in lijn met jou. Een cliënt van me zou elke dag een nieuw succesvol bedrijf kunnen starten. Maar blijft steeds struggelen in een succesvolle relatie (ondanks dat het er van de buitenaf best succesvol uitziet). Of een goed lopend bedrijf, maar een gezondheid die steeds verder achteruit gaat (ondanks dat het van de buitenkant nog top uitziet).
Innerlijke strijd
De strijd die je steeds voert, vindt zich in ieder geval ten alle tijden in jou af. Ook al is het een herhaling van vroeger, ook al heb je je neigingen en andere zaken in kaart gebracht. Ik zeg niet dat het allemaal het onderzoek niet waard is. Zeker niet. Ik ben voorstander van het verzamelen van informatie die je helpen bij het voelen en ervaren wie jij bent en hoe het met jou is. En wat wel en niet werkt voor jou. Het liefst op alle vlakken.
Jezelf in de war houden
De innerlijke strijd die maakt dat het een warboel wordt en je geen helderheid krijgt. Soms is dat ook de bedoeling. Dat klinkt gek, maar stel je voor dat je als kind hebt besloten (onbewust) om iets wat zo normaal is en natuurlijk voor jezelf opzij te zetten om je aan te passen aan je omgeving. Dat is een heel vaak de oorzaak van een innerlijk strijdpunt.
Energie bevrijden
Hoe zou het zijn om deze (innerlijke strijd) doosjes met energie die je hebt dichtgedaan, opgeborgen en weggestopt en die je steeds net niet open krijgt omdat de weg ernaar toe enorm afleidend kan zijn, open te maken? De energie bevrijden. Cadeaus uitpakken. Elke keer weer één. Zonder dat het hoofd zich ermee bemoeit en op een level waar je het daadwerkelijk hebt vastgezet. En je kan dat (in principe) zelf.
Oefenen en oefenen en oefenen
Zoals met de meeste goede tips: zoals dankbaarheid ervaren en leven en delen een aantal keer per dag. Of het oefenen in overgave. Zie mijn foto: pas toen ik durfde te vertrouwen en even stil stond om me af te stemmen dat ik kan vertrouwen op iets wat groter is dan ikzelf en dat ik wordt gesupport kon ik echt gaan staan. In dit geval op mijn kop. Zoals dus met alles om het te laten slagen: oefenen en doen! Anders kan je wachten tot je een ons weegt en wordt je met name goed in dat wat je al kan en doet.
Recente reacties