
De sleutel tot geluk
Wat is de sleutel tot geluk? “Lijden is pijn maal verzet” lees ik in het boek “Zelfcompassie”, van Kristin Neff. Eerlijk gezegd heb ik de rest nog niet gelezen. Ik sloeg het boek open en daar stond het. Kristin kreeg dit inzicht op een meditatie retraite bij Shinzen Young. Hij gaf haar het inzicht: dat de sleutel tot geluk is: het inzicht dat lijden wordt veroorzaakt door verzet tegen pijn. Als ik iets interessants lees ga ik er in mijn dagelijks leven heerlijk mee spelen. Er vallen vaak mooie puzzelstukken op hun plaats. Het leven wordt overzichtelijker. Ik hou ervan om moeilijke zaken heel simpel te kunnen duiden, zodat ik ze heel eenvoudig toe kan passen in het dagelijks leven.
Wat is verzet?
Verzet treedt op als je ervaart dat iets niet loopt zoals je graag zou willen. Je hebt verlangens en dromen en wensen, en de realiteit ziet er heel anders uit. Dan ervaar je dat je lijdt. Om wetmatigheden, zoals de wet van de aantrekkingskracht goed te begrijpen, is het nodig hierin jezelf heel stevig bij de hand te nemen. Zodra je namelijk in het lijden schiet, is het juist DAT lijden, wat je aan zal trekken. De kans dat de werkelijkheid zo’n beetje altijd overeenkomt met je wensen en verlangens is erg klein. Je zult dus iets moeten doen om enerzijds te blijven geloven in je verlangens, dromen en idealen en anderzijds niet te verzanden in lijden. Oftewel jezelf te verzetten tegen de pijn die je ervaart als je iets niet krijgt wat je hebben wilt. Om het maar even zo simpel te duiden.
Pijn is onvermijdelijk
Pijn vrij door het leven stappen is niet echt mogelijk. Er gebeurt altijd wel iets. Niemand blijft ongedeerd. Hoe je ermee omgaat, die keuze is aan jou. Zogezegd is lijden een keuze. Alles komt neer op de mate en de vorm waarop jij je verzet tegen de pijn. Ik ga niet vertellen dat dit een eitje is. Dat als je het principe snapt je je eenvoudigweg niet meer in moet laten met enige vorm van verzet of weerstand. Wat een zeer mooie start is, is om te ontdekken wanneer je hoofd meent dat jij je moet verzetten en dat dat heel plausibel is. Om dan vervolgens daar niet aan toe te geven.
Ter illustratie
Misschien heb nu zelf al wel een hele doos voorbeelden uit je dagelijks leven langs zien komen, nadat je de eerst drie alinea’s hebt gelezen. Dat is super. Ga ze nog eens na en bedenk hoe je dat voortaan anders gaat aanpakken. Ik zal een aantal voorbeelden ter illustratie beschrijven. Een beetje flauw wellicht, maar zeker een vorm van onnodig lijden is ons Nederlands gezeur over het weer. Eigenlijk weten we het allemaal en toch kunnen we het niet nalaten om weerstand te ervaren ten aanzien van het weer. Of het verkeer, dat is ook zo’n mooie.
Communicatief lekker door elkaar gehusseld
Onlangs kwam tijdens een sessie het volgende langs: persoon A vindt het super goed van zichzelf (en dat is ook zo), dat ze tegen haar manager heeft gezegd: beste B ik voel niet dat jij contact maakt met mij. Waarop B zegt: dank voor je openheid laten we een keer een hapje eten en erover praten. A vond dit nogmaals en een bewijs van uit contact zijn. Ik vroeg wat door en puntje bij paaltje kwam het hier op neer: Wat wil A van B? Erkenning, een compliment, horen dat ze het goed doet. Aha. Dat is dus heel andere koek. A lijdt omdat B niet aan haar verlangens voldoet. B is zich van geen kwaad bewust en krijgt een gecodeerde boodschap. Ik denk dat dit heel herkenbaar is. Er zijn maar weinig mensen die heel direct en duidelijk aangeven wat ze willen van een ander en hoe ze het willen. Maar wel ondertussen de verlangens en idealen op het bord van een ander schuiven met de hoop dat de ander hen zal geven waar ze zo naar verlangen. Beproeft recept voor een flinke portie lijden.
Fysiek verzet
Je leest eigenlijk veel meer over mentaal en emotioneel verzet, dan over fysiek verzet. Natuurlijk hangt het samen. Als je in je hoofd zit, gebeurt er ook ongelooflijk veel in je lichaam, en meestal heb je dat niet door. Maar ga maar eens na: hoeveel mensen klagen er over fysieke klachten? Enorm veel. En wie weet ben jij er wel één van. Niemand vind het fijn om pijn te hebben of ziek te zijn, maar hoe ga je ermee om? Voor dit artikel houd ik me even bij het verzet wat je kan ervaren in je lichaam door spanning te ervaren. Het lichaam reageert geheel op haar eigen wijze en soms merk je het razend snel, soms is oorzaak en gevolg niet te duiden. Het is altijd een vorm van communicatie. Het is aan jou om dat goed te vertalen. Is het een teken van lijden of van pijn?
Het is niet normaal
Ik heb zelf een super gevoelig systeem en me hier jarenlang tegen verzet. Ik kan het mooier maken, maar dit is feitelijk wel wat er was. Ik heb letterlijk mijn lichaam zoals een schroef dolgedraaid. En ja hoor, ik heb zo’n beetje alle reguliere als alternatieve vormen afgelopen (zonder resultaat). Wat vergat ik namelijk? Mijn verzet op te geven. Het moment dat ik besloot uit de kast te komen voor mijn fysieke pijn, was echt een big issue. Daarna besloot ik om ervoor te gaan zorgen in plaats van er van overstuur te raken, ervan te balen, er half voor te zorgen of het weg te stoppen, etc.
Emoties containen
Iemand zegt wat… en het komt super hard bij jou binnen. En je geeft geen krimp. Van binnen voel je woede en de tranen prikken achter je ogen. Je loopt van de situatie weg en geeft jezelf op je kop: waarom heb ik over me heen laten lopen? Waarom heb ik niet gereageerd? Je ontploft zowat. Je bent een hoge druk pan geworden. Je zit even geheel in je verzet en als je niet oppast sleep je het overal mee naar toe en vertel je het tegen iedereen die het maar horen wil. Wat denk je dat het gevolg zal zijn? En hoe zou je dat anders aan kunnen pakken?
Oefening baart kunst
Natuurlijk kan het zijn dat je een natuurtalent bent. Dat je afstemming op je innerlijke navigatie zuiver is en dat je je gedachten en emoties niet de baas laat spelen over jou. Voor de rest van ons is het belangrijk om flink te oefenen, wil je de keuze voor lijden ja of nee in eigen hand houden. Erbij blijven, je aandacht erbij houden. Dat vraagt oefening. Je lichaam, je gedachten en emoties geven je voortdurend boodschappen. Wat doe jij met deze informatie? Om het verzet te begrijpen en te ontmantelen mag je oefenen in je aandacht naar binnen te halen. En de ontspanning en beweging op te zoeken. Ja, dit ruikt erg naar meditatie. En dat is ook zo. Welke vorm het beste bij je past, is geheel aan jou. Neem alleen van mij aan: zolang je nog in het lijden schiet, heb je nog niet de juiste vorm gevonden.
Graag beide onderdelen
Ik merk heel erg mijn verzet in mijn lichaam. Ik ben chronisch gespannen omdat ik mijn pijn angst die in mij zit niet durf te voelen. Ik denk dat ik mij onbewust bescherm tegen pijn v binnen en wat van buiten op mij afkomt. Ik weet niet hoe ik dat moet aanpakken. Ik denk aan iets v lichaamswerk. Bedankt voor bovenstaande bloq.Misschien heb je nog een andere tip. Groetjes Hannie
Dag Hannie,
ik heb zelf inderdaad heel veel lichaamswerk gedaan om mijn lijf te voelen en te voelen wat er sowieso allemaal te voelen viel in mij. Ik vind dansen (bv 5 ritmes) een heerlijke manier om het lichaam te ervaren en ermee te zijn. Met alles wat er is. Daarnaast gebruik ik meditatie technieken om mijn lichaam gerust te stellen en in contact. Ik blijf bij de pijn, isoleer het als het ware, denk aan niets (is het idee) en volg alleen de beweging in dat deel waar je focus op ligt. Dit werkt fantastisch. Wat ik ook doe is bijvoorbeeld tijdens de Bikram Yoga, me bewust openstellen. De oefening helemaal toelaten. Het is een kwestie van oefenen en ademen.